Прокуратурата е осъдена да плати обезщетение от 63 000 лв. на

...
Прокуратурата е осъдена да плати обезщетение от 63 000 лв. на
Коментари Харесай

Оправдана за смъртта на бебе лекарка осъди прокуратурата за 63 000 лв.

Прокуратурата е наказана да заплати обезщетение от 63 000 лева на гинеколога доктор Нина Байчева за нелегално обвиняване. Байчева заведе дело по Закона за отговорността на страната, след като миналата година беше дефинитивно оправдана по обвиняването, че заради небрежност е предизвикала гибелта на новородено в Тетевен, оповестява.

Окръжната прокуратура в Ловеч повдигна обвиняване против доктор Байчева през 2015 година за това, че е позволила лекарска грешка по време на раждане като дежурен акушер-гинеколог и е предизвикала гибелта на новородено бебе. Обвинението пристигна след серия от репортажи на " Господари на ефира ", в които се твърди, че след потреблението на съмнителни способи по време на изродяване родилка е изгубила бебето си.

Като първа инстанция Окръжният съд в Ловеч през септември 2016 година призна Байчева за отговорна и ѝ дефинира 2-годишна условна присъда. Тя беше осъдена и с лишаване от право да упражнява лекарска специалност за същия интервал.

Апелативният съд във Велико Търново удостовери условното наказване на гинеколожката, само че по-късно Върховният касационен съд (ВКС) анулира присъдата и върна делото на апелативните магистрати. В края на 2018 година нов състав на апелативния съд оправда Байчева, само че Върховен касационен съд анулира присъдата и през 2019 година за повторно върна делото във Велико Търново, защото реши, че липсват претекстове за част от изводите на долната инстанция.

При третото разглеждане на процеса в апелативния съд лекарката още веднъж бе оправдана. Този път висшите съдиите оставиха в действие оправдателната присъда.

Това даде право на лекарката да заведе гражданско дело за обезщетение против прокуратурата. Искът ѝ е за 63 000 лева обезщетение за морални вреди от повдигнатото ѝ обвиняване и още 17 000 лева за имуществени вреди от направените разноски за юристи.

Софийският градски съд (СГС) приема, че наказателното произвеждане, водено против Байчева, я е обезверило, направило я е напрегната, нервна и лабилна, както и че е повлияло на обществения ѝ живот. Тя е спряла да контактува със съгражданите си в Тетевен, тормозила се е за фамилията си и отношението на обществото към него. Репутацията ѝ на добър доктор била накърнена, в резултат на което част от нейните пациенти се отдръпнали от нея.

За да избегне неприятното отношение в Тетевен, лекарката се е преместила в София, където ѝ е лишило доста време, до момента в който още веднъж се потвърди като експерт. Делото против нея е било необятно отразявано в медиите, като на интернет уеб страницата си прокуратурата е предоставяла информация за наказателното произвеждане, стимулират се още градските съдии.

В последна сметка Софийски градски съд почита отчасти исковете на Байчева. Магистратите одобряват, че справедливото обезщетение е 50 000 лева за неимуществени вреди. Присъдени са ѝ и 13 000 лева имуществени вреди за направените от нея разноски за юристи по делата. Така прокуратурата ѝ дължи общо 63 000 лева

Решението от 16 септември т. година не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР